بعضی از کارجویان طوری وارد اتاق مصاحبه میشوند، طوری مینشینند و صحبت میکنند که انگار شغل را بهدست آوردهاند.
در مصاحبه شغلی چگونه باید رفتار کرد؟ امروز قصد داریم به چند مورد از مهمترین اشتباهاتی که کارجویان در جلسه مصاحبه مرتکب میشوند نگاهی بیندازیم.
خود را آماده کنید
چند روز قبل از مصاحبه خود را آماده کنید. حتما از وبسایت شرکت و شبکههای اجتماعی آن دیدن کنید. خود را بهجای مصاحبهشونده بگذارید و از خود بپرسید کدامیک از اطلاعاتی که در رزومه خود نوشتهاید توجهش را جلب میکند و دربارهاش سوال خواهد کرد؟ بهدقت به جوابهایی که قرار است بدهید فکر کنید. از همه مهمتر از شبزندهداری در شب قبل از مصاحبه خودداری کنید. بیخوابی اضطراب را بهشدت بالا میبرد و باعث میشود نتوانید تاثیر لازم را روی مصاحبهکننده بگذارید. طوری برنامهریزی کنید که ۱۰ دقیقه قبل از شروع مصاحبه در شرکت باشید. با رعایت این نکته ساده به مصاحبهشونده نشان میدهید که آدم وقتشناسی هستید و برای خود و شرکت احترام قائل هستید. علاوه بر این تاخیر یعنی اشتیاق چندانی به آن شغل ندارید.
حقوق و مزایا
اهمیت حقوق و مزایا نباید باعث شود که شما شروعکننده بحث درباره آن باشید. اجازه دهید که مصاحبهگر به سراغ این موضوع برود. این قضیه در مورد تعطیلات، شیفتهای کاری، منعطف بودن یا نبودن ساعات کار و مزایای شغلی که شرکت برای کارکنان در نظر گرفته هم صدق میکند. بهندرت پیش میآید که تکلیف مصاحبه در یک جلسه مشخص شود. صحبت درباره این موضوعات را به جلسات بعدی موکول کنید.
اعتمادبهنفس با تکبر فرق دارد
نتایج پیمایش جدیدی که موسسه سیوی لیبرری انجام داده نشان میدهد که ۸۴ درصد از مصاحبهگران، کارجویان را به خاطر تکبر و اعتمادبهنفس زیاده از حد رد میکنند. اعتمادبهنفس داشتن، امتیاز است و شما باید بتوانید تواناییها و دستاوردهای خود را نشان دهید؛ بااینحال بعضی از کارجویان طوری وارد اتاق مصاحبه میشوند، طوری مینشینند و صحبت میکنند که انگار شغل را بهدست آوردهاند!
از شغل قبلی خود انتقاد نکنید
بعید است مصاحبهشونده از شما درباره محل کار قبلی و دلیلی که باعث ترک آن توسط شما شده است سوال نکند. اگر بگویید از فلان مدیر خوشتان نمیآمده است مصاحبهشونده ممکن است نگرش بدی نسبت به شما پیدا کند. از انتقاد کردن خودداری کنید. کافی است بگویید دنبال تجربههای بیشتر هستید یا میخواهید بخشی از یک شرکت بزرگتر (یا کوچکتر) باشید. اینها دلایلی معقول و قابلقبول هستند.
مختصر صحبت کنید
ظاهر و رفتار دوستانه بعضی مصاحبهگران باعث میشود که مصاحبهشوندگان زیاده از حد صحبت کنند. پاسخهای شما باید مفید و مختصر باشد. بهعنوان یک قاعده کلی، پاسخ شما باید در حدی باشد که اطلاعات موردنیاز مصاحبهکننده را فراهم آورد. فراموش نکنید که مصاحبه شغلی یک موقعیت حرفهای است و جای مناسبی برای صحبت کردن درباره ریزهکاریهای زندگی شخصی آدمها نیست.
پایان مصاحبه
در پایان بیشتر مصاحبههای شغلی از شما خواسته میشود که اگر سوالی دارید مطرح کنید. عجیب اینجاست که بیشتر کارجویان چیزی نمیپرسند. اگر سکوت کنید فرصتی ارزشمند را از دست میدهید و به اطلاعاتی که باید درباره شرکت داشته باشید دست نخواهید یافت. اگر درباره موقعیت شغلی آن شرکت یا صنعت و حوزه کاری آن، سوالی دارید حتما آن را مطرح کنید. از طرح سوالاتی که قبلا به جواب آنها دست یافتهاید یا شخصا میتوانید به جواب آنها برسید خودداری کنید!
تمرکزتان را حفظ کنید
یکی از دلایلی که بهاحتمالزیاد باعث رد شدن شما در مصاحبه میشود دادن جوابهای «بیربط» است. و مهمترین دلیل این اشتباه مهلک، حواسپرتی است. تمام تلاش خود را بکنید که حواستان پرت نشود. اگر احساس خستگی یا کسالت میکنید چند نفس عمیق بکشید یا آب بخورید. یادتان باشد که تماس چشمی خود را قطع نکنید. بیتوجهی و حواسپرتی باعث میشود منظور مصاحبهکننده را بهخوبی درک نکنید و جواب مناسبی ندهید. اتفاقی نیست که این روزها جلسات مصاحبه، زمان بیشتری به طول میانجامند: اطمینان داشته باشید که حفظ تمرکز، فاکتور مهمی است و کارفرما میخواهد مطمئن شود که میتوانید در طول روز، تمرکز خود را حفظ کنید.