بازارکار-مساجد از صدر اسلام تاکنون خانه امن الهی و بهترین مکان برای فعالیتهای دینی، اعتقادی، مذهبی، اجتماعی و فرهنگی در بین مردم بوده و هستند.
در دین اسلام مساجد از کارکردهای بسیار زیادی برخوردار هستند و اثرگذاری ویژه آن را میتوان در روزهای قبل پیروزی انقلاب اسلامی، حین و بعد پیروزی شکوهمند انقلاب به روشنی مشاهده کرد.
این خانه پاک و امن الهی نه تنها برترین پایگاه برای عبادت محسوب میشود حتی در زمان پیامبر اسلام بسیاری از تصمیمات نظامی و جنگی غزوات، مسائل اجتماعی، اختلافات داخلی، مشکلات حقوقی و قضایی در مساجد حل و فصل میشد.
ویروس منحوس کرونا با همه گیری در روزهای پایانی سال ۱۳۹۸ بار دیگر وحدت مردم در مساجد را بیشتر کرد و این بار مساجد محلات در شهرهای مختلف کشور به مهمترین پایگاه در تهیه ماسک، لباسهای حفاظتی کادر درمان، تولید محلولهای ضدعفونی کننده دست و سطوح، جمعآوری و توزیع بستههای معیشتی برای اقشار کم درآمد و آسیب دیده در این اپیدمی مهلک تبدیل شد.
کارآفرینی با آموزش رایگان در دل مسجد
در مسجد موسی بن جعفر(ع) شهرستان آمل نیز در ایام کرونا مسجد دست به اقدام نوین زد و در زمینه کارآفرینی برای بانوان رشتههای صنایع دستی را به صورت رایگان آموزش و ترویج داد البته با فعالیت بانوان کارآفرین آملی در یکی از نمایشگاه کارآفرینی آشنا شدیم که با آنها به گفتوگو نشستیم.
مسؤول پایگاه خواهران زکیه مسجد موسی بن جعفر(ع) شهرستان آمل در مورد کارآفرینی برای بانوان این مسجد در روزهای کرونایی و ترویج آن، اظهار کرد: بانوان بسیجی این مسجد دست ساختههای خود را در نمایشگاههای مختلف کارآفرینی برای بازدید و فروش به نمایش میگذارند که با استقبال خوبی همراه است.
سمانه رنجبر با اشاره به آموزش مقدماتی تا پیشرفته تسمهبافی و حصیربافی در این پایگاه که پایهریزی این اقدام در روزهای شیوع ویروس کرونا شکل گرفت، افزود: در روزهای سخت و دلهرهآور شیوع ویروس کرونا یکی از ساکنان منطقه شهید محله که اهل استان گیلان بود و چندین سال در آمل زندگی میکرد پیشنهاد برگزاری کلاس آموزش تسمهبافی و حصیربافی را داد، خانم فلاح مربی این کلاس قبل کرونا در آموزشگاههای مختلف مشغول فعالیت بود و هم اکنون حدود چهار سال است که با ایجاد کارگاه آموزشی برای خانوادههای علاقمند شهیدمحله به صورت رایگان آموزش دارد.
وی تصریح کرد: استقبال خوبی را از بانوان منطقه هر ساله شاهد هستیم که افراد با شوق و شور ویژه همیشه در کلاس حضور دارند البته این آموزشها هم اکنون در قالب طرح تابستانه و اوقات فراغت برای دانشآموزان مقاطع مختلف تحصیلی در کنار دیگر بانوان انجام میشود.
اوقات فراغت تابستان فرصتی برای آموزش صنایع دستی
رنجبر بیان کرد: عمده فعالیتهای طرح تابستانه و کارگاه های آموزشی کارآفرینی در این پایگاه رایگان است همچنین کلاس کارآفرینی دو روز در هفته برگزار میشود و هنرجوها نه تنها از مناطق شهری بلکه از روستاها برای یادگیری مراجعه میکنند.
وی با اشاره به اینکه کرونا عامل مهمی برای آشنایی با مربی توانمند خانم اکرم فلاح از دارالقرآن امام علی(ع) بوده و تاکنون این دوستی و آشنایی مبارک و خیر بیشتر از گذشته مستحکم شد، گفت: ما با تمسک به قرآن کریم به آموزش کارآفرینی روی آوردیم و تاکنون بیش از ۷۰ دوره آموزشی داشتیم که مراحل مختلف تسمهبافی و حصیربافی را تا سطح پیشرفته یاد گرفتند و محصولات دست آنها برای فروش و ایجاد درآمد عرضه میشود.
رنجبر با اشاره به اینکه امروزه یکی از دغدغههای حفظ محیط زیست و منابع طبیعی حذف نایلون پلاستیک و جایگزینی آن با سبدهای پارچهای و حصیری است، خاطرنشان کرد: برای سبدهای نان هم میتوان به جای استفاده نایلون پلاستیکی که بسیار برای سلامت مضر هستند و سالیان سال برای تجزیه کامل آنها زمان میبرد میتوان از سبدهای حصیری استفاده کرد.
وی تأکید کرد: با ایجاد کارگاه آموزشی به دنبال حذف نایلون و پلاستیک در خانوادهها و جایگزینی کیسههای حصیری برای سبدهای خرید نان و مایحتاج زندگی هستیم تا در حد توان در راستای حذف نایلون برای مصارف خانوادهها گام برداریم.
رنجبر با اعلام اینکه با کمک مربی توانمند با روحیه جهادی پیشرفت روزافزون داریم، بیان کرد: در کلاسهای آموزشی کم سنترین فرد دانش آموز ۸ ساله و مسنترین آن بانوی ۶۰ ساله آموزشهای لازم را کسب کردند و محصولات آنها در نمایشگاههای مختلف عرضه می شود تا علاوه بر حمایت خانواده ها ایجاد کار و حرفه در منزل آموزش داده و رواج یابد.
گام کوچک در راستای حذف پلاستیک از طبیعتِ پاک
مربی تسمهبافی و حصیربافی پایگاه مقاومت بانوان زکیه شهرستان آمل نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس، اظهار کرد: کارآفرینی قدم خوبی و ارزشمندی است که همیشه قصدم ایجاد کار و شغل بوده است.
اکرم فلاح با قدردانی از حمایت و پشتیبانی بسیجیان پایگاه مقاومت زکیه در راستای تحقق اهداف و پیشرفت کاری، افزود: بسیجیان افرادی هستند که همیشه از خودشان می گذرند تا به مردم خدمت برسانند که البته این ادعا در عمل همیشه ثابت شده است.
وی با اعلام اینکه تسمهبافی هنر بومی مردم استان گیلان است و من از دوستان گیلانی خود این هنر زیبا را یاد گرفتم، تصریح کرد: در مسیر آموزش سعی دارم تا میتوانم به متقاضیان و علاقمندان تعلیم دهم.
وی یادآور شد: با توجه به شغل همسرم و زندگی خانواده همسر به آمل منتقل شدم و فعالیت بسجیان در آمل زیاد است البته استقبال فراوان از رشتههای صنایع دستی در این شهرستان شد باتوجه به اینکه این هنر برای مازندران نیست دست به ترویج آن زدم.
فلاح بیان کرد: معتقدم کارآموزان حتی برای فروش تسمه بافی را یاد نگیرند بلکه برای پیش بردن امور زندگی و حذف نایلون از کره زمین بسیار مهم است تا با هزینه کم یک کیف یا ساک بسیار با کیفیت با طول عمر زیاد در اختیار مردم قرار گیرد.
وی با اعلام اینکه تسمهبافی و حصیربافی رشته ای است که زحمت فراوان دارد، خاطرنشان کرد: در شهرستان آمل به فکر مربیگری و آموزش نبودم بلکه به کارآفرینی فکر می کردم تا اینکه با مسؤولان پایگاه زکیه مسجد موسیبنجعفر(ع) آشنا شدم و با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا پیشنهاد مربیگری داشتم و با حمایت بانوان بسیجی توانستیم به دستاورد بزرگ برسم.
فلاح در مورد مشکلات پیش روی یک رشته بومی یادآور شد: تهیه مواد اولیه در تسمهبافی و حصیربافی بسیار سخت است و رایزنیها برای تهیه مواد اولیه از استان گیلان انجام میشود.
وی افزود: همچنین نیازمند ایجاد مرکز فروش برای دست ساختههای کارآموزان بسیجی هستیم که مراحل آموزش را کامل فرا گرفتند تا برای ایجاد درآمد آنها حمایت، تشویق و ترغیب انجام شود.
مربی تسمهبافی و حصیربافی پایگاه مقاومت بانوان زکیه بیان کرد: یکی از مهمترین عامل آموزش این است که بانوان بدون اینکه در بیرون از خانه کار کنند در کنار خانواده و خانه دست به کار شده و کسب درآمد کند در این مسیر هم کنار فرزندان و خانواده هستند و هم مشغول به کار شده تا علاوه بر کسب روحیه، کسب درآمد داشته باشند.
فلاح با اشاره به آینده تعلیم این رشته صنایع دستی، گفت: همه تلاش خود را به کار میگیرم تا دست به گسترش و آموزش همه جانبه تسمه بافی و حصیربافی بزنم و امر آموزش هر فرد علاقهمند و مشتاق را از مبتدی تا پیشرفته بدون چشم داشت انجام دهم.
به گزارش فارس، کارآفرینی و آموزش مهارتهای کسب و کار یکی از مهمترین نیازهای جامعه است که تعالیم مهارت آفرینی در کنار مسجد و مردم محلات می تواند مایه خیر و برکت باشد پس بیاییم در کنار نگاه عبادی، مذهبی و دینی به مساجد دست به آموزش مهارتهای لازم بزنیم و نگاه اجتماعی و کارآفرینی را در دل مساجد با رویکرد دینی و مذهبی ایجاد کنیم.