محمود ارجمندی ۵۳ سال سن دارد و ۲۷ سال است که در بخش تولید لوازم کفاشی فعالیت دارد، حدود دو سال پیش پس از تحقیق و مطالعه به فکر چرم دوزی میافتد.
محمود ارجمندی تولید کننده و کارآفرین دورودی است که از حدود یک سال پیش به چهل تیکه دوزی چرم روی آورده، او که آموزش چرم دوزی با محوریت صندل را در سطح استان شروع کرده میگوید: با راهاندازی ۵۰۰ کارگاه ظرف شش ماه آینده در سطح استان زمینه اشتغال حدود ۵ هزار نفر فراهم میشود.
تمرکز روی آموزش و تولید صندل چرم
من به دنبال این هستم که علاوه بر بالا بردن اطلاعات هنرجویان، سبک چهل تیکه دوزی را هم در استان باب کنم، ماهها الگو برداری و طراحی کردم تا به محصولی که مد نظرم است، برسم.
ساعت، صندل، کیف، کوسن، رومیزی و دست بند محصولاتی هستند را از دی ماه سال قبل هم تولید و هم آموزش میدهم، اما در این میان محصول اصلی که روی آموزش و تولید آن تمرکز جدی کردهام، صندل است.
تاکید بر آموزش زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست
از عید امسال تفاهمنامهای با اداره کل فنی حرفهای برای آموزش منعقد کردیم، همچنین با کمیته امداد هم رایزنی و صحبت شده تا زنان سرپرست خانوار و زنان بدسرپرست را آموزش دهیم.
تاکنون در خرمآباد، نورآباد، الیگودرز، ازنا و دورود آموزش را شروع کردم و قرار است در بقیه شهرها هم آموزش را انجام دهیم.
آموزشهای ما به صورت رایگان است
از بهمن ماه سال گذشته تولید انواع محصولات چرم را با حدود ۲ میلیارد تومان شروع کردیم، آموزش ما بیشتر چرم دوزی با دست است که بازار و طرفدار خاص خودش را دارد.
در کارگاه لوازم کفاشی حدود ۱۸ نفر بیمه و هفت نفر غیر بیمهای مشغول کار هستند، اما در خط تولید چرم در حال حاضر هفت نفر بیمه شده داریم و حدود ۱۵ نفر کار در منزل را انجام میدهند.
اصالتا بروجردی هستم، اما کارخانهام در دورود است، حدود ۹ سال پیش شرکت غزال که یک تولید کننده دولتی کفش بود، یک سوم از واحد را به مدت ۱۰ سال به من اجاره داد.
اینجا یک شعبه مادر و یک پایگاه برای آموزش چرم دوزی هم است، که کلاسهای آموزشی و ورک شاپ را برگزار میکنیم، محل نگهداری مواد اولیه و هم محلی برای فروش محصولات است.
دغدغه فروش ندارند من به دنبال این هستم که قیمت تمام شده محصول را پایین بیاورم تا در حوزه بازار با مشکلی مواجه نباشیم، به همین دلیل چرم مورد نیاز را مستقیم از تولید کنندگان چرم در چرم شهر خریداری میکنم.
مواد اولیه را به زنانی که در خانه کار میکنند، تحویل میدهیم و پس از چند روز محصول را از آنها تحویل میگیریم، اینطور نه دغدغه خرید مواد اولیه را دارند و نه دغدغه فروش، چون صفر تا صد کار را خودمان انجام میدهیم.
بازار صندل چرم داغ است
با توجه به اینکه بازار کیف چرم تا حدودی اشباع شده ما دست روی صندل گذاشتیم، در استان تولید کننده چندانی نداریم، حتی اگر ۵۰۰ کارگاه هم راهاندازی شود باز هم جوابگوی نیاز استان نیست.
دو کارگاهی که در نورآباد و ازنا راهاندازی شده همین الان مشتری خودشان را دارند، همین باعث میشود که افراد با آرامش به فکر راهاندازی کارگاه باشند.
استقبال زنان از چرم دوزی با دست در خانه
در صورتی که کارگاهها در سطح استان راهاندازی شود، حدود ۵ هزار نفر به ویژه زنان سرپرست خانوار مشغول میشوند، نکته قابل توجه کار در خانه است که باعث میشود زنان سرپرست خانوار و یا زنانی که بد سرپرست هستند بدون دغدغه کار چرم دوزی را در خانه انجام دهند.
خانمها خیلی استقبال میکنند چون هم به زندگیشان میرسند هم اینکه درآمدی برای خودشان کسب میکنند، داریم سه نفر از یک خانواده که در منزل کار چرم دوزی را انجام میدهند و برای خودشان درآمدی کسب میکنند.
تسهیلات اشتغالزایی در مسیر کار و تولید
هدف من این است که افراد بیکار مشغول کار باشند تا علاوه بر اینکه برای خودشان درآمدی کسب میکنند، آسیبهای اجتماعی هم کاهش پیدا کند.
از طرفی میخواهیم تسهیلات اشتغالزایی در مسیر کار و تولید هزینه شود و تولید بدون واسطه به دست مصرف کنندگان برسد، یعنی دلال بازی را در بازار صندل قطع کنیم.
اگر مسوولان همتی به خرج دهند و بانکها در پرداخت تسهیلات برای راهاندازی کارگاه پای کار باشند، میتوانیم امسال قطب تولید صندل باشیم.
در کل کشور حدود ۸۰۰ هزار نفر در حوزه تولید کفش مشغول هستند، ما هم میتوانیم پنج هزار نفر را مشغول کنیم، فکر کنیم چند کارخانه بزرگ را راه اندازی کردهایم و افراد زیادی مشغول شدهاند.
هدف دیگر ما فعال کردن مشاغل خانگی از جمله چرم دوزی با دست است، چرم دوزی با دست انسان را زنده میکند، در کرج دکتری را میشناسم که چرم دوزی میکند.
نکته دیگر اینکه این هنر بدون واسطه به دیگران انتقال داده میشود و همه افراد خانواده میتوانند در خانه کار چرم دوزی را انجام دهند.
صندل چرم دمده و کهنه نمیشود
اگر همه استان صندل دوزی را ادامه بدهند، باز هم جوابگوی نیاز استان نیست، یعنی ما به لحاظ بازار مشکلی نداریم، مشاغل دیگر آرام آرام جای خود را به مشاغل دیگر میدهند، اما چرم دوزی از آن دسته شغلهایی است که کهنه و دمده نمیشود، البته باید این هنر را بِروز کنیم.
با توجه به اینکه هنر چرم دوزی با دست در همه دنیا طرفدار دارد، کشورهای حوزه خلیج فارس بهترین مکان برای صادرات است.