به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، طبق گفته وزارت کار، مهاجرت و اشتغال تاجیکستان، پس از حمله به سالن کنسرت در نزدیکی مسکو در ۲۲ مارس که دهها کشته برجای گذاشت، موجی از کارگران مهاجر، روسیه را به مقصد تاجیکستان ترک کردند.
این بدترین حمله در روسیه در دو دهه اخیر بود که در آن افراد مسلح با سلاحهای خودکار به شرکت کنندگان در کنسرت شلیک کردند و حداقل ۱۴۴ نفر را به کام مرگ کشاندند.
چهار نفر از مظنونین به تیراندازی، شهروند تاجیک هستند و به همراه هفت مظنون دیگر که برخی از آنها نیز از کشورهای آسیای مرکزی هستند، دستگیر شدند.
شاخنوزا نودیری، معاون وزیر کار تاجیکستان به خبرگزاری دولتی تاس روسیه گفت: «ما تماسهای زیادی دریافت میکنیم. اینها به احتمال زیاد شکایت از آزار و اذیت نیست، بلکه وحشت و ترس شهروندان ما است، بسیاری میخواهند روسیه را ترک کنند. ما در حال حاضر در حال نظارت بر اوضاع هستیم، افراد بیشتری وارد [تاجیکستان] میشوند تا اینکه خارج شوند.»
یک منبع امنیتی تاجیک به رویترز گفت، تاجیکستان این هفته ۹ نفر را که مظنون به ارتباط با تیراندازی و همچنین گروه داعش که مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت، بازداشت کرد.
آنتون گلوشکوف، رئیس انجمن ملی سازندگان به خبرگزاری اینترفاکس گفت، با خروج کارگران مهاجر، کمبود نیروی کار در اقتصاد روسیه ممکن است حتی بدتر شود. کمبود نیروی کار در صنعت ساخت و ساز در مقایسه با سال ۲۰۲۲، امسال ۳۶ درصد افزایش یافته است.
بانک مرکزی روسیه اعلام کرده است که کمبود پرسنل و در نتیجه افزایش دستمزدها، از جمله خطرات تورم است که این بانک را مجبور کرده نرخ بهره کلیدی را همچنان بالا نگه دارد.
وزارت کار تاجیکستان پیش بینی میکند که خروج مهاجران از روسیه موقتی باشد.
بر اساس وب سایت این وزارتخانه، ۶۵۲ هزار و ۱۴ کارگر مهاجر در سال ۲۰۲۳ این کشور را ترک کردند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۲ برابر با ۷۷۵ هزار و ۵۸۲ نفر بوده است.
به گزارش ریانووستی خبرگزاری دولتی روسیه، سرویس امنیت ملی تاجیکستان روز جمعه اعلام کرد که ۹ نفر را به ظن ارتباط با عاملان حمله هفته گذشته به سالن کنسرت حومه مسکو که ۱۴۴ کشته برجای گذاشت، بازداشت کرده است.
این خبرگزاری روز جمعه با استناد به یک منبع ناشناس در سرویس امنیت تاجیکستان گزارش داد که افراد بازداشت شده در این کشور آسیای مرکزی، ساکنان منطقه «وخداد» در شرق دوشنبه، پایتخت تاجیکستان هستند.
طبق این گزارش، افراد بازداشت شده مظنون به ارتباط با گروه داعش هستند.
تا کنون در روسیه در مجموع ۹ مظنون در دادگاه حاضر شده و با قرار بازداشت پیش از محاکمه روبرو شده اند.
مسئولیت حمله با کیست؟
مقامات روس از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور، بارها و بدون ارائه مدرک، ادعا کردهاند که اوکراین و غرب در این حمله نقش داشتهاند.
کمیته تحقیقات روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که «دادههای تأیید شدهای در اختیار دارد که نشان میدهد عاملان حمله تروریستی مقادیر قابل توجهی پول و ارز دیجیتال از اوکراین دریافت کردهاند که برای آماده سازی این جنایت مورد استفاده قرار گرفته است.»
رسانه مستقل مدیازونا گزارش داد که اتهام فرد نهم مظنون نیز وارد شده است و بازرسان ادعا می کنند که به او دستور داده شده است پس از حمله به کییف فرار کند.
اوکراین هرگونه دخالتی را رد کرده و مقامات این کشور ادعا می کنند که مسکو این اتهام را به عنوان بهانهای برای تشدید جنگ در اوکراین مطرح می کند.
به گفته میخائیل موراشکو، وزیر بهداشت روسیه، تعداد کشته شدگان این حمله همچنان در حال افزایش است و با مرگ یک قربانی به شدت مجروح در بیمارستان در روز جمعه، به ۱۴۴ نفر رسیده است.
بدترین مجازات در انتظار عاملان حمله تروریستی مسکو
تروریستهایی که به سالن کنسرت کروکوس مسکو حمله کردند، باید تحت شرایطی بسیار سخت در حبس باشند.
«الکسی ملنیکوف» دبیر اجرایی کمیسیون نظارت عمومی مسکو گفت: پس از آنکه این تروریست ها گناهکار شناخته و محکوم شوند، در بدترین و سخت ترین شرایط ممکن باید زندانی باشند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وی ادامه داد: شرایط خوبی منتظر آنها نیست. آنها باید برای بقیه عمر در سلولی که «تابوت» نام دارد و ابعادش ۴ در ۶ متر مربع است، حبس باشند.
رئیسجمهوری تاجیکستان در ارتباط با حمله تروریستی در تالار شهر کروکوس به ولادیمیر پوتین رهبر روسیه تسلیت گفت و تأکید کرد: این جنایت، هیچ توجیهی ندارد.
این مقام مسئول روسی همچنین ادامه داد: آنها میتوانند تنها به صورت خمیده با دست هایی که از پشت بسته است، حرکت کنند. نمیتوانند تماسی با کسی داشته باشند و دیگر حق ملاقات با فرزندان خود را هم ندارند.
این مقام روس افزود: حبس ابد وحشتناک است، چون من افرادی را دیده ام که در حبس ابد هستند و بیشتر آنها برای مرگ سریع، التماس می کنند.
دادگاهی در روسیه ۴ نفر از شهروندان تاجیکستان به نامهای دلیرجان میرزایف، سعیدکرم رجبعلیزاده، فریدون شمسالدین و محمد صابر فیضف را متهمان حمله به سالن کنسرت کروکوس در مسکو معرفی و آنها را به «اقدامهای تروریستی» متهم کرد. آنها تا ۲۲ مه در بازداشت موقت خواهند بود تا مقدمات محاکمهشان فراهم شود.
حمله روز جمعه به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو که ۱۴۴ کشته برجای گذاشت، بدترین اقدام تروریستی دو دهه اخیر در روسیه به شمار میرود.
داعش مسئولیت حمله به سالن کنسرت کروکوس را بر عهده گرفته و تصاویر ویدئویی حمله به این سالن را منتشر کرده است.
پلیس روسیه اعلام کرده که ۱۱ نفر را به ظن دست داشتن در حمله روز جمعه بازداشت کرده است. شبکه خبری بی.بی.سی در گزارشی اعلام کرد که ۲ نفر از متهمان این حمله کشته شدهاند.
بنا بر این گزارش، یکی از متهمان در داخل سالن کنسرت کروکوس و دیگری هنگام بازداشت در منطقه بریانسک کشته شد.
در روستای زادگاه یکی از متهمان در نزدیک پایتخت تاجیکستان چه میگذرد؟
از حمله مسلحانه اخیر در مسکو که براساس آمار رسمی ۱۴۴ کُشته و بیش از ۱۸۰ زخمی برجا گذاشت، یک هفته میگذرد.
مسئولیت این حمله را گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) برعهده گرفت، اما روسیه ادعا دارد که اوکراین هم در حمله به تالار کروکاس دست دارد. کییف این اتهام را رد میکند.
تا حالا هشت نفر در دادگاه تفهیم اتهام شدهاند که هفت نفرشان تاجیکستانی هستند.
به گزارش خبرنگار بی بی سی روز پنجشنبه (۲۸ مارس) از زادگاه یکی از چهار متهم اصلی حمله مسلحانه به تالار کروکوس در حومه مسکو بازدید کردم.
روستای لایاب، در حومه شمال غرب شهر دوشنبه واقع است و ساکنانش بیشتر باغدار و دامدارند. بیکاری سبب رو به مهاجرت آوردن بعضی جوانان این روستا شده است، مانند فریدون شمسالدین، ۲۵ ساله. او از جمله چهار متهم اصلی حمله مسلحانه جمعه پیش در اطراف مسکو است.
او در اینجا به دنیا آمده، مکتب خوانده و دو سال پیش ازدواج کرده است و صاحب یک فرزند است. به گفته همروستاییهایش او در پاییز گذشته به روسیه مهاجرت کرد.
من با برخی از آنها صحبت کردم. حاضر نشدند هویتشان آشکار شود. هیچ کدامی از آنها باور ندارند که فریدون قادر به چنین یک حمله مسلحانه و دست داشتن در کُشتار عده زیادی از افراد بیگناه در مسکو باشد.
وقتی فریدون شمسالدین و متهمان دیگر حمله مسلحانه در مسکو را دستگیر کردند، بعضی از بستگان آنها در تاجیکستان هم بازداشت شدند.
در ۲۵ مارس، فریدون شمسالدین، دلیرجان میرزایف، سعیدکرم رجب علیزاده و محمد صابر فیضف در دادگاه حاضر شدند، با آثار زیاد ضرب و لت و چهرههای متورم. آنها برای دست داشتن در حمله مسلحانه به تالار کروکاس تفهیم اتهام شدند.
در پی وقوع این حادثه نام تاجیکستان دوباره به سرخط اخبار رسانههای جهان رفت.
در هشت ماه گذشته گزارشها حاکی از دست داشتن داعشیهای تاجیکستانی در حملههای مشابه در شیراز و کرمان ایران و استانبول ترکیه بوده است.
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در مکالمه تلفنی با ولادیمیر پوتین حمله مسکو را قاطعانه محکوم کرد و گفت که این مهاجمان «نه ملت دارند، نه وطن و نه اعتقاد».
آقای رحمان شام ۲۵ مارس/مارچ در مراسم جشن نوروز در شهر دوشنبه درباره به حادثه اخیر مسکو گفت: «حادثه ننگین و دهشتناک در نزدیک شهر مسکو رخ داده، هر یک ما، مخصوصا پدر و مادران را بار دیگر هشدار میدهد که به تربیت فرزندان اعتبار باز هم جدی دهند.»
تاجیکستان حدود ده سال پیش داعش را سازمانی تروریستی اعلام کرد. در آن سالها بنا بر آمار رسمی بیش از دو هزار شهروند تاجیکستان در سوریه و عراق به این گروه پیوسته بودند.
یکی از پرسروصداترین قضیهها به داعش پیوستن سرهنگ گلمراد حلیمف، فرمانده پیشین پلیس ویژه تاجیکستان، بود. طبق تحلیلها، اما، داعش عمدتآ از میان کارگران مهاجر تاجیک در روسیه عضو میگیرد.
شیرعلی رضایان، کارشناس تاجیک در این باره به بیبیسی گفت: «متأسفانه تا اندازهای به زودباوری و به بلند بودن عنصر دین در ارزشها و عموماً هویت تاجیکان نیز مربوط است. آنها متأسفانه به هر چیزی که از نام دین یا سواستفاده از نام دین گفته میشود، به آن بیشتر باور میکند.»
صرف نظر از حکم دادگاه در مورد متهمان حمله مسلحانه، این حادثه روی زندگی هزارها خانواده در تاجیکستان و کشورهای همسایهاش در آسیای مرکزی اثرات منفی خواهد داشت.
زیرا میلیونها نفر از این کشورها به روسیه مهاجرت کردهاند تا خرج خانوادهایشان را در وطنشان فراهم آورند. این روزها موارد بازداشت و بازجویی و حتی اخراج کارگران مهاجر از روسیه بیشتر شده است.