به گزارش اخبارکار به نقل از ایسکانیوز، گواهی عدم سوپیشینه از جمله مدارکی است که در موقعیتهای مختلف نیاز به ارائه آن پیدا میکنید. گواهی عدم سوپیشینه در واقع برگهای است که در آن سوابق کیفری موثر فرد ثبت میشود.
کدام مرکز از شما گواهی عدم سوپیشینه میخواهند؟
معمولا یکی از مدارکهایی که مراکز دولتی و دستگاههای اجرایی در زمان استخدام از افراد درخواست میکنند، گواهی عدم سوپیشینه است. به همین دلیل اینکه گواهی عدم سوپیشینه چیست و چطور میتوان آن را تهیه کرد، از سوالات پرتکرار است.
چه مواردی در گواهی عدم سوپیشینه درج میشود؟
به دلیل تاثیر گواهی عدم سوپیشینه در روند استخدام فرد، این نگرانی در افراد وجود دارد که کدام سوابق در این گواهی ثبت میشوند؟ درواقع تنها محکومیتهای کیفری موضوع ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، مواردی هستند که در گواهی عدم سوپیشینه منعکس میشوند. افرادی که مشمول این ماده قانونی باشند، از برخی حقوق اجتماعی محروم شده و این موارد در گواهی عدم سوپیشینه آنها درج خواهد شد. از آن جایی که کارفرما اجازه تخطی از قانون و استخدام فرد دارای محرومیت را ندارد، از شما درخواست ارائه گواهی سوپیشینه میکند.
موارد عنوان شده در ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی شامل موارد زیر است:
*محکومیت به مجازاتهای سالب حیات و حبس ابد، منجر به محرومیت از حقوق اجتماعی برای مدت هفت سال، از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی است.
*محکومیت به قطع عضو و قصاص عضو، در صورتی که دیه جنایت وارد شده، بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، همچنین نفی بلد و حبس تا درجه چهار، برای مدت سه سال، موجب محرومیت از برخی حقوق اجتماعی میشود.
*محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو، در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج، برای مدت ۲ سال، موجب محرومیت از برخی حقوق اجتماعی میشوند.
*به موجب تبصره دو ماده ۲۵ قانون مجازات: “در مورد جرایم قابل گذشت، در صورتی که پس از صدور حکم قطعی، با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی، اجرای مجازات موقوف شود، اثر تبعی آن نیز رفع میشود.”
تا پیش از تصویب مصوبه هیات مقررات زدایی بهبود محیط کسب و کار، در اسفندماه سال ۱۴۰۰، دریافت مجوز شروع کسب و کار، نیز مستلزم ارائه گواهی عدم سوء پیشینه متقاضیان بود اما از تاریخ فوق، این شرط، در رابطه با مجوز اکثر کسب و کارها حذف شده و بنابراین، متقاضیان این مشاغل، الزامی به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه، جهت دریافت مجوز شروع کسب و کار، نخواهند داشت.
موارد ذکر شده در گواهی عدم سوپیشینه همیشگی هستند؟
محکومیتهای ذکر شده در گواهی عدم سوپیشینه همیشگی نیستند و پس از طی شدن دوران محکومیت این موارد از سوابق فرد پاک میشود.
چطور میتوان گواهی عدم سوپیشینه گرفت؟
گواهی عدم سوپیشینه را میتوان به ۲ روش حضوری و اینترنتی تهیه کرد. در روش حضوری باید با در دست داشتن مدارک زیر به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کنید.
*اصل شناسنامه
* کارت ملی
چطور غیرحضوری گواهی عدم سوپیشینه بگیریم؟
برای اینکه بتوانید از خدمات غیرحضوری قوه قضائیه استفاده کنید، باید عضو سامانه ثنا باشید. عضویت در این سامانه هم با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه امکانپذیر است. افرادی که پیش از این عضو سامانه ثنا شدهاند میتوانند با دنبال کردن مراحل زیر گواهی عدم سوپیشینه خود را دریافت کنند.
۱- قدم اول جستوجوی عبارت عدل ایران در مروگر یا استفاده از آدرس adliran.ir است.
۲- پس از ورود به سامانه خدمات الکترونیک قضایی از منوی سمت راست با سر تیتر اطلاع رسانی، گزینه ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه را انتخاب کنید.
۳- در این مرحله کد ملی و رمز شخصی که پیش از این در پیامک به اطلاع شما رسیده است را وارد کنید.
۴- در این مرحل کد پیامک شده به تلفن همراهتان را وارد کنید.
۵- در این قسمت باید بر روی گزینه درخواست جدید کلیک کنید.
۶- در این قسمت باید نوع درخواست که را انتخاب کنید(شخصی یا به درخواست سازمان) و بر روی گزینه مرحله بعد کلیک کنید.
۷- در این مرحله پس از پرداخت هزینه درخواست شما ثبت میشود و در مراحل بعدی با استفاده از کد رهگیری که در اختیار شما قرار میگیرد، از طریق ورود به سامانه پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه گواهی خود را دریافت کنید.