اگر چه در گذشته بخشهای صنعت و کشاورزی به عنوان پیشرانهای اقتصادی محسوب میشوند و بخش خدمات به نوعی نادیده گرفته میشد، اما حالا این بخش در تولید ناخالص داخلی کشورها بویژه کشورهای پیشرفته اقتصادی به عنوان یکی از سودآورترین بخشهای اقتصادی بهشمار میرود.
در عصرحاضر که به آن انقلاب چهارم صنعتی میگویند، بخش خدمات مهمترین بخشی است که به عنوان حمایتگر بخشهای صنعتی و کشاورزی نام برده میشود. به همین خاطر است که حالا افزایش سهم این بخش در اشتغالزایی و اقتصاد کشور اثرگذاری مستقیمی بر رشد تولید ناخالص داخلی دارد. سهم بخش خدمات در تولید ناخالص داخلی کشور حدود ۵۱ درصد است. دادههای مرکز آمار نشان میدهند که بخش خدمات در دو سال اخیر با افزایش در تعداد اشتغال و سهم آن در اقتصاد مواجه شده است، آن هم بعد از افولی که این بخش ناشی از شیوع کرونا داشته است. سال گذشته بر اساس دادههای مرکز آمار، بخش خدمات پذیرای بیشترین تعداد اشتغال ایجاد شده بود. ۵۴۵ هزار و ۹۸۶ نفر در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ در بخش خدمات، موفق به یافتن شغل شدند.
این تعداد اشتغال ایجاد شده بیشترین تعداد شغلی است که از سال ۹۶ تا کنون رخ داده است. با این تعداد افزایش اشتغال در بخش خدمات، تعداد شاغلان این بخش از مرز ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عبور کردند.
در پایان سال ۱۴۰۱، تعداد شاغلان بخش خدمات به ۱۲ میلیون و ۲۳۳ هزارو ۵۶۹ نفر رسیدند. این تعداد در سال ۱۳۹۶، ۱۱ میلیون و ۷۷۵ هزارو ۷۳۳ نفر بودند. به عبارتی ۴۵۷ هزار و ۸۳۶ نفر بیشتر از سال ۹۶ در بخش خدمات شاغل شدهاند.
نکتهای که نباید فراموش کرد، ریزش ناگهانی اشتغال این بخش در اثر شیوع ویروس کرونا در سال ۹۹ بود که تعداد آنها را از ۱۲ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۹۰۱ شاغل در سال ۹۹ با بیش از ۷۴۳ هزار نیروی کار،به ۱۱ میلیون و ۴۶۹ هزار و ۶۴۰نفر رساند. با وجود این بعد از سال ۹۹، شاغلان در دوسال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با افزایش مواجه شدند و دوباره شاغلان بخش خدمات به ۱۲ میلیون نفر رسید. دادههای آماری نشان میدهند که تعداد شاغلان بخش خدمات در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۶، حدود ۴ درصد با افزایش مواجه شدهاند. سهم شاغلان این بخش در سال ۱۴۰۱، با ۱٫۸ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۰، به۵۱٫۶ درصد رسید. این سهم در سال ۱۳۹۶، ۵۰٫۴ درصد بود که در اثر شیوع کرونا سهم آن به طور قابل ملاحظهای با کاهش مواجه شد و در سال ۹۹ سهم آن میان سه بخش اشتغالزای کشور به ۴۹٫۳ درصد کاهش یافت. بنابراین در دو سال اخیر اشتغالزایی در بخش خدمات با ثباتترین بخش در اقتصاد کشور بوده است.
دادهها نشان میدهند که زنان شاغل بخش خدمات روند رو به رشدی نسبت به مردان در این بخش داشتهاند. به عبارتی زنان در این بخش، در سال ۹۹ و آن هم در اوج کرونا، روند رو به رشد اشتغالشان در این بخش متوقف نشد، بلکه در این سال اشتغال زنان در بخش خدمات با ۲٫۴ درصد افزایش به ۵۵٫۷ درصد رسید. این مقدار سهم در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب با ۵۷٫۷ و ۵۹٫۶ درصد افزایش یافت.
این در حالی است که مردان در این بخش، در سال ۹۹ با افت مواجه شدند و سهم آنها از ۴۹٫۷ درصد در سال ۹۸ به ۴۸٫۱ درصد در سال ۹۹ کاهش یافت.
البته سهم مردان از اشتغال در بخش خدمات، در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با افزایش مواجه شد و به ترتیب به ۴۸٫۵ و ۵۰٫۱ درصد افزایش یافت.
ثبات بیش از ۱۲ میلیون شغل در بخش خدمات
اخبارکار : سال گذشته وضعیت اشتغالزایی در بخش خدمات از بیشترین ماندگاری برخوردار بود، بهطوریکه در این سال بیش از 545 هزار نیروی کار جدید به جمع شاغلان این بخش اضافه شد. این تعداد شغل بیشترین میزان اشتغال ایجاد شده از سال 1396 تا همین سال بود که به نوعی یک رکورد محسوب میشود.
لینک کوتاه : https://akhbarekar.ir/?p=2609
- ارسال توسط : سردبیر
- منبع : روزنامه ایران
- بدون دیدگاه