اخبارکار – ویراستار همان کسی است که در این راه به نویسنده کمک میکند تا متن اصلاح شود. ویراستاران امروزه در مجموعهها و شرکتها به شکلهای متنوعی میتوانند همکاری داشته باشند و به تصحیح و ویرایش متنها بپردازند. در این مقاله به توضیح این شغل دقیق و پرجزییات پرداختهایم.
ویراستار کیست؟
در یک تعریف ساده، باید بگوییم ویراستار یک مخاطب حرفهای برای خواندن نوشتهها و آثار است تا آنها را به متنهایی استاندارد و روان تبدیل کند. تغییراتی که ویراستار ایجاد میکند شامل تصحیح و ویرایشهای نگارشی، ساختاری، ادبی و گاهی محتوایی است.
البته یکی از نکات مهم این است که ویراستار باید روح نوشته را حفظ کند. یعنی خدشهای به اهداف و محتوای مورد نظر نویسنده وارد نکند.
انواع ویراستار متون
ویراستاری به یک یا چند نوع از انواع زیر میتواند اشاره داشته باشد:
۱- ویراستار زبانی: به طور مشخص این نوع از ویراستاری شامل روان کردن جملات، رفع اشکالات دستور زبانی، جایگزین کردن کلمات با مترادفها و به طور کلی نزدیک کردن به زبان معیار مورد نظر است.
۲- ویراستار فنی: تقریبا به رایجترین نوع ویراستاری اشاره دارد که شامل تصحیح اشتباهات املایی، نیمفاصله و فاصله، درست قرار دادن علامتهای نگارشی و پاراگرافبندی است.
۳- ویراستار محتوایی: در این نوع همانطور که از اسمش برمیآید ویراستار، از نظر محتوا، درستی علمی، تطابق دادن با زبان اصلی و حذف جملات زاید و غیرضروری اقدام به ویرایش متن میکند.
مهارتهای مورد نیاز ویراستار
برای اینکه به عنوان ویراستار مشغول کار شوید، لازم است مهارتهای زیر را در خودتان توسعه داده باشید.
• آشنایی با نوشتن و تولید محتوا
• دقت و نکتهسنجی بالا
• قاطعیت و اعتماد بنفس بالا
• آگاهی از سبکهای نگارش مختلف
• مهارتهای کافی در زبان متن مورد نظر
• انعطافپذیری
• مطالعه بالا و آشنایی با انواع متن ادبی، تحلیلی و …
وظایف و مسئولیتهای یک ویراستار
ویراستاران وظیفه اصلاح و نظارت بر متنها و محتواها را دارند. میتوان موارد زیر را به عنوان مسئولیتهای یک ویراستار ذکر کرد.
• خواندن مطالب و تصحیح اشتباهات املایی، نقطهگذاری و مسایل دستور زبان
• بازنویسی متنها به منظور روانتر کردن جملات
• نظارت و بررسی متنهای ارسال شده توسط محتوانویسان و نویسندگان به منظور انتشار
• حذف عبارتها و کلمات نادرست
• استاندارسازی متنها به منظور رساندن به یک سبک، گونه و قواعد نوشتاری معین
• بررسی میزان انسجام متن و آغاز، بدنه و پایان آن
• مشورت و ایده دادن به نویسندگان و کمک به آنها برای رسیدن به یک متن منسجم و روان
فرصتهای شغلی و محل کار ویراستار
ویراستاری از آن دسته شغلهایی است که میتواند به صورت حضوری یا دورکار انجام شود. محل کار یک ویراستار میتواند یکی از موارد زیر باشد:
۱- روزنامهها و مجلات: سالهاست ویراستاران از اعضای اصلی تحریریه یک روزانه یا مجله هستند. آنها متنها و گزارشات را پیش از انتشار تصحیح میکنند.
۲- شرکتهای تبلیغاتی: شرکتهای تبلیغاتی به ویراستاران نیاز دارند تا محتوای تبلیغاتی خود را بررسی و اصلاح کنند.
۳- سایتهای خبری و تحلیلی: سایتهای خبری به منظور داشتن متنها و نوشتههای استاندارد و جذب مخاطب بیشتر، احتیاج به ویراستار دارند.
4- انتشاراتیها: ویراستار در شرکتهای نشر، کتابها را پیش از انتشار تصحیح و بازخوانی میکند که به متن استانداردی تبدیل شوند.
۵- شرکتهای تولید محتوا: امروزه محتوای خوب میتواند باعث درآمد بیشتری برای شرکتها شود. بنابراین وجود ویراستار به شرکتهای ارائهدهنده محتوا کمک میکند در این مسیر موفق باشند.
۶- شبکههای تلویزیونی و رادیویی: ویراستاران در شبکههای تلویزیونی و رادیویی هم فعالیت میکنند و محتوای برنامهها را بررسی میکنند.
چگونه به عنوان ویراستار استخدام شویم؟
اگر به ویراستار علاقه زیادی دارد و حس میکنید مهارتهای مورد نیاز را تا حد کافی به دست آوردهاید، وقت آن رسیده که یک فرصت شغلی را از آن خود کنید.
برای ارتباط گرفتن با شرکتها و مجموعههای استخدامکننده، یکی از ملزومات اولیه تنظیم کردن یک رزومه کاری است. رزومهای که شامل مهارتها، تجربیات، دورههای آموزشی گذارنده شده و سوابق کاری پیشین شما است.
درسایت اخبارکار شما می توانید مقالات و راهنمایی های جالبی در مورد رزومه نویسی بیابید.