ایران و روسیه به عنوان دو کشور با تاریخچهها و منافع مشترک، دارای روابط تنگاتنگی هستند. این دو کشور در حوزههای مختلفی از جمله اقتصادی، امنیتی و سیاسی با یکدیگر همکاری میکنند. تعاملات ایران و روسیه در قالب توافقهای هستهای، همکاریهای نظامی و تجاری، تحت تاثیر قرار گرفتن از جنبههای مختلف برای پیشرفت هر دو کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. این تعاملات میتواند تأثیر گذار بر تعادل قدرت منطقهای و جهانی نیز داشته باشد.
تعاملات ایران و روسیه در سالهای اخیر گستردگی بسیار بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است و دیگر تنها متمرکز بر حوزه سیاست نمیشود، یکی از شاهد مثالهای این موضوع تعاملات بانکی است که اخیرا وارد فاز جدیدی شده است.
در سفری که محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به تازگی به روسیه داشت، بر افزایش همکاریهای پولی و بانکی با این کشور و همچنین تقویت مناسبات در چارچوب توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تاکید شد. یکی از موضوعاتی که درباره این تعاملات به گوش میرسید، افزایش سطح روابط در حوزه بانکداری بود که گویا در قالب افتتاح یک شعبه از دومین بانک بزرگ روسیه در ایران شکل عملیاتی به خود گرفته است.
چرا که اخیرا آگهی دعوت به همکاری توسط این بانک که وی تی بی(VTB) نام دارد، در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده است. در این آگهی آمده است که دفتر نمایندگی بانک وی تی بیبرای تکمیل کادر خود از متقاضیان در حوزههای مدیر مالی، کارشناس امور بانکی در حوزه بینالملل، مدیرعامل، کارشناس و… دعوت به همکاری کرده است.
معاون ارزی بانک ملی با بیان اینکه ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی داریم، گفت: برای مرجعسازی ارز باید از ابزارهای علمی استفاده کرد.
موضوعی که البته در روزهای نخست سال ۱۴۰۲ زمزمههای آن مطرح شده و علیرضا پیمان پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت کشور هم از افتتاح شعبهای از دومین بانک بزرگ روسیه در ایران خبر داده بود. خبری که البته در اردیبهشت امسال توسط او در توییتی اعلام شد و پیمانپاک در این باره نوشت: «بانک VTB دومین بانک بزرگ روسی، دفتر نمایندگی خود را در ایران دایر کرد.»
به گفته او حضور این بانک میتواند به تسهیل نقل و انتقالات ارزی بین ایران، روسیه و کشورهایی که این بانک در آنها شعبه دارد، کمک بسیاری کند.
بانک روسی وی تی بیدر کشورهایی مثل چین، ارمنستان، بلاروس، آذربایجان، افریقای جنوبی، ونزوئلا، آنگولا، گرجستان، قزاقستان، سوئد و بسیاری از کشورهای دیگر جهان دارای شعبه است و بر اساس گزارش مجله فایننشیال تایمز در سال ۲۰۱۱، این بانک در میان ۵۰۰ شرکت بزرگ دنیا، رتبه ۲۳۶ را دارد.
نکته جالب اینجاست که دارایی خالص بانک ویتیبی تا پایان سال ۲۰۲۱، ۲۸۳ میلیارد دلار است و این در حالیست که بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی از داراییها و بدهیهای سیستم بانکی، دارایی کل نظام بانکی ایران قریب به ۱۴ هزار و ۲۳۰ همت است که با نرخ امروز دلار، معادل ۲۸۶.۴ میلیارد دلار میشود. در واقع دارایی بانک روسی ویتیبی نزدیک به دارایی تمام سیستم بانکی کشورمان است.
حال باید دید که فعالیت این بانک در کشور دارای چه چارچوب و ویژگی هایی است و اطلاع رسانی عمومی چه زمانی درباره آن صورت خواهد گرفت.