در این مطلب آمده است:
براساس گزارش سالانه CareerCast در سال میلادی ۲۰۲۳ ، پر استرس ترین مشاغل برای سومین سال پیاپی، پرسنل نظامی، آتش نشانان، خلبانان خطوط هوایی و افسران پلیس به عنوان چهار شغل پر استرس دنیا شناخته شدند. از ده شغل پر استرس دنیا، 4 شغل آن در حوزه خبرنگاری، گزارشگری و روابط عمومی در رده های بعدی گزارش شده است. در این گزارش کم استرس ترین مشاغل به سونوگرافی تشخیص پزشکی و آرایشگری اشاره شده است.
کایل کنسینگ در این گزارش به عوامل خاصی مثل نیاز فیزیکی، خطرات حین کار، شرایط محیطی، خطراتی که باعث آسیب به خود و یا آسیب به دیگری است و شاغل نیز مستقیماً مسئولیت آن را بر عهده دارد برای اندازهگیری سطح استرس اشاره می کند.
۱۰ شغل پر استرس ۲۰۲۳ و نمره استرس آنها عبارتند از:
پرسنل نظامی: ۷۲٫۵۸
آتش نشان: ۷۲٫۳۸
خلبان: ۶۱٫۲۰
افسر پلیس: ۵۱٫۹۴
گزارشگر و مجریان صدا و سیما: ۵۱٫۲۷
هماهنگ کننده رویداد: ۵۱٫۱۹
خبرنگار : ۴۹٫۹۶
مدیر روابط عمومی: ۴۹٫۴۸
مدیر ارشد شرکت: ۴۸٫۹۷
راننده تاکسی: ۴۸٫۱۷
متوسط حقوق مشاغل پر استرس در آمریکا که درآمد خوبی هم دارند: جراحان با: ۲۰۸۰۰۰ دلار درآمد، وکلا: ۱۱۹۲۵۰ دلار و خلبانان خطوط هوایی: ۱۲۱۴۰۸ دلار را شامل می شود.
برخی از مشاغل سخت و برخی ساده و راحت هستند. استرس نیز امری طبیعی است. همه استرس ها بد نیستند. استرس سالم می تواند به عنوان یک محرک عمل کند، در حالی که استرس ناسالم تمرکز را از بین می برد و در صورتی که شدید و بالا باشد می تواند منجر به فرسودگی شغلی، فرسودگی جسمی و یا روانی شود. استرس اغلب باعث به هم خوردن تعادل رواشناختی شده و پیامدهای مختلفی دارد که گاهی منجر به نارضایتی شغلی و رها کردن حرفه و تخصص می شود.
بر اساس سیستم رتبه بندی شغلی و تحقیقات به عمل آمده این موسسه، از جمله عواملی که یک شغل را استرس زا می کند و یا استرس را برمی انگیزد به مواردی همچون: میزان سفر، پتانسیل رشد، تعیین زمان انجام کار، کار در انظار عمومی، رقابت پذیری، نیاز فیزیکی، شرایط محیطی، خطرات احتمالی، خطر جانی برای شاغل، خطر جانی برای دیگران ، تعامل ملاقات مستقیم با مردم اشاره شده است.
سیمون جانسون در گزارش اخیر خود در سایت خبر روزانه کسب و کار در خصوص مشاغل پر استرس می گوید : اگرچه خبرنگاران روزنامه ها یا صدا و سیما با خطرات فیزیکی که افسران پلیس یا آتش نشانان با آن دست و پنجه نرم می کنند ، مواجه نیستند، اما این افراد با ضرب الاجل های سخت و مداومی روبرو هستند که استرس زاست. خبرنگاران مطبوعاتی و گزارشگران تلویزیونی به عنوان مشاغل پر استرس با ترس از شکایت قضایی و از دست دادن کار روبرو هستند و این امر باعث بالا رفتن استرس در آنها می شود.
بسیاری از مشاغل پر استرس دو عامل مشترک دارند؛ این مشاغل برای ایمنی و حکمرانی بسیار مهم و حیاتی هستند. «آتش نشانان، افسران ارتش و پلیس از ما محافظت می کنند و خبرنگاران و گزارشگران رسانه ها با بیان حقایق، نقش موثری در میان روند رو به افزایش «اخبار جعلی» ایفا می کنند. روابط عمومی ها نیز برای اقناع و متقاعد سازی افکار عمومی و ایجاد مشارکت و همدلی ذینفعان با توقعات متعدد و انتظارات بی شمار چند جانبه ای روبرو هستند. به همین خاطر روابط عمومی در رده هشتم پر استرس ترین شغل دنیا قرار دارد. بویژه زمانی که مدیری هیچ بازخوردی به شما ارائه نمی دهد – خوب یا بد – خصوصا آنگاه که کارتان را خوب انجام می دهید، باعث نگرانی شما می شود و این نگرانی دائمی تاثیر قابل توجهی درکاهش بهره وری روابط عمومی ایجاد می کند و استرس را در کارگزاران روابط عمومی ها بالا می برد.
سیمون جانسون تاکید می کند که بر اساس نظرسنجی انجمن روانشناسی آمریکا، برای ۶۱ درصد از مردم، محل کار منبع «مهم» استرس است. آنها چهار عامل از بزرگترین عوامل استرس زا در محل کار را – مدیران جزیی نگر ، عدم مهارتهای ارتباطی مدیران، عوامل متعدد حواس پرتی های مداوم و پتانسیل صفر برای افزایش دستمزد یا ارتقای شغلی – بر شمرده اند که بهره وری و روحیه کارمندان را مختل می کنند و اثرات را آن به سایر حوزه های کاری و زندگی شخصی کارکنان تسری می دهند.
و اما مشاغل کم استرس کدامند؟
طبق مطالعه CareerCast، سونوگرافی تشخیصی پزشکی کم استرس ترین شغل دنیا است. درآمد متوسط ۷۱۴۱۰ دلار و نرخ رشد پیش بینی شده این حرفه ۲۳ درصد است.
کم استرس ترین مشاغل امسال و نمره استرس آنها عبارتند از :
سونوگرافی تشخیصی پزشکی: ۵٫۰۷
کارمند تشخیص هویت: ۵٫۷۶
آرایشگر: ۶٫۷۲
شنوایی سنج: ۷٫۲۸
استاد دانشگاه (مدیر): ۸٫۴۲
تکنسین مدارک پزشکی: ۸٫۵۲
جواهرساز: ۹
تحلیلگر تحقیق در عملیات: ۹٫۰۹
تکنسین داروخانه: ۹٫۱۹
ماساژور: ۱۰:۳۹
کنسینگ تاکید می کند، این مشاغل فقط به این دلیل که با کمترین سطح استرس مواجه هستند، به این معنا نیست که افراد شاغل در این حرفه ها استرس ندارند. «تمام حوزه های کاری استرس های خود را دارند.»
بر اساس مطالعهای که در مجله «روانپزشکی اجتماعی و اپیدمیولوژی روانپزشکی» منتشر شده است، رانندگان اتوبوس بالاترین میزان افسردگی (۱۶.۲ درصد) را دارند و پس از آن مشاوران املاک (۱۵.۵ درصد) و مددکاران اجتماعی (۱۴.۸ درصد) قرار دارند. داشتن شغلی که درآمد خوبی ندارد به دلایلی استرس زا است. زیرا نه تنها برآورده نشدن دغدغه های مالی فشار دائمی به فرد وارد می کند، بلکه مشاغل با حقوق کم و یا بدون جایگاه ارتقا و پیشرفت شغلی باعث می شود که کارکنان احساس کم ارزشی، ناامیدی و افسردگی کنند.