به گزارش پایگاه خبری اخبارکار به نقل از خبرگزاری ایمنا، علی قاسمزاده روز گذشته _ پنجشنبه هجدهم اردیبهشت_ در دومین همایش اهمیت، نقش و جایگاه HSE در مدیریت شهری اظهار کرد: ما در کشورمان بهرغم پرداختن به مسائل فنی و مهندسی در پروژهها هنوز به موضوع خطای انسانی آنطور که باید توجه نکردهایم؛ بخش بزرگی از حوادث تلخ سالانه ریشه در خطای انسانی دارد.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته بهویژه آمریکا توجه به این موضوع از ارتش آغاز شد؛ تجربه تلخ استفاده از نیروهایی که از نظر شخصیتی مناسب نظامیگری نبودند، تا جایی که برخی بهجای دشمن به خود یا همرزمان خود شلیک میکردند، موجب شد تا نظامی برای ارزیابی شخصیت و تیپ روانی افراد طراحی شود و نتیجه آن ایجاد رشتههایی همچون روانشناسی صنعتی و سازمانی، مشاوره شغلی و نظامهای دقیق طبقهبندی مشاغل بود.
شهردار اصفهان گفت: در آمریکا نظامی با عنوان ONET وجود دارد که مشاغل را بهصورت جامع طبقهبندی میکند، اینکه هر شغل چه ویژگیهایی دارد، چه فردی برای آن مناسب است و چه اختلالاتی میتواند در انجام آن شغل خطرآفرین باشد؛ از سوی دیگر افراد نیز ارزیابی میشوند تا تناسبشان با شغل سنجیده شود.
قاسمزاده ادامه داد: در کشور ما هم گامهایی برداشته شده است، اما هنوز بهصورت جزئی و جدی پیگیری نمیشود؛ بهعنوان مثال اگر فردی با شخصیت برونگرا را در یک شغل تکراری همچون اپراتوری یک دستگاه صنعتی قرار دهیم، این ناهماهنگی میتواند فاجعهآفرین باشد.
وی اضافه کرد: اختلالات ادراکی، شناختی یا خلقی در بعضی مشاغل همچون رانندگی یا کار با ماشینآلات سنگین میتواند مرگآفرین باشد؛ بهعنوان مثال فردی با خطای ادراکی ممکن است منحرف شود و حادثه بیافریند.
شهردار اصفهان گفت: خلقوخوی افراد باید بررسی شود؛ هرکس ممکن است روزی خلق بسته داشته باشد، اما نوسانهای خلقی شدید یا اختلالات دو قطبی میتواند در محیط کار بسیار خطرناک باشد؛ بهعنوان مثال طی بازدید یکی از دوستان از کارخانه در ژاپن حتی رنگ کلاه کارکنان نشاندهنده حال روحی آنها در روز کاری است؛ بهعنوان مثال کلاه قرمز یعنی «امروز خلقم گرفته، لطفاً شوخی نکنید».
قاسمزاده خاطرنشان کرد: نتیجه اینکه نهفقط در انتخاب مدیران و کارشناسان، بلکه برای سادهترین مشاغل باید تناسب شخصیت با شغل سنجیده شود، زیرا یک خطای انسانی ممکن است فاجعهای عظیم بهبار آورد.
وی اضافه کرد: در شهرداری اصفهان این دغدغه ایجاد شده و فرهنگسازی نیز در حال شکلگیری است که امیدواریم این رویکرد انسانی و دقیق در همه بخشها نهادینه شود.