به گزارش اخبارکار به نقل از خبرگزاری مهر ، در حال حاضر، ۲۸۰ میلیون نفر در جهان دارای آسیب بینایی هستند و یکپنجم این تعداد نابینا هستند. سازمان بهزیستی در کشورمان به ۲۰۳ هزار فرد دارای معلولیت بینایی خدمترسانی میکند که این تعداد حدود ۱۳ درصد کل معلولان تحت پوشش سازمان بهزیستی را تشکیل میدهد، از این تعداد ۱۳۰ هزار نفر مرد و ۷۳ هزار نفر زن هستند. همچنین حدود ۸۸ هزار نفر از آنها را افرادی تشکیل میدهند که معلولیت بیناییشان بسیار شدید است.
بر اساس قانون شهروندی روشندلان هم مانند تمام اقشار جامعه دارای حق و حقوقی از جمله مناسبسازی فضای شهری، فرهنگسازی برخورد افراد جامعه با آنها و غیره هستند؛ مواردی که در کنار اشتغال به عنوان یکی از مهمترین خواستههای این افراد، باید مورد توجه قرار گیرند.
بیش از چهار هزار نابینا و کمبینا در استان همدان وجود دارد
رئیس انجمن روشندلان همدان در این زمینه با بیان اینکه در حال حاضر چهار هزار و ۲۷ نابینا و کمبینا در استان همدان وجود دارد، عنوان کرد: تنها به تعداد محدودی از این افراد یعنی کمتر از ۴۰ درصد خدمات بهزیستی ارائه میشود
احد میرزایی با بیان اینکه تعدادی از روشندلان به دلیل آنکه کارمند هستند یا اطلاعی ندارند از خدمات بهزیستی استفاده نمیکنند، افزود: در حال حاضر تنها ۳۵۰ نفر از نابینایان و کمبینایان از خدمات بهزیستی استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه تقریباً هیچکدام از خیابانهای استان همدان مناسب افراد نابینا و کمبینا نیست، عنوان کرد: در برخی از خیابان این استان چند خط بریل طراحی شده است؛ اما این خطوط مناسب و کافی نیست.
رئیس انجمن روشندلان استان همدان با بیان اینکه خطوط بریل برای نابینا در خیابانهای استان بر اساس استاندارهای جهانی و نقشه راه نابینایان طراحی نشده است، گفت: برخی شیارها و خطوط بریل خیابانهای استان همدان به دیوار، کیوسک مطبوعات و یا جوی آب منتهی میشود.
سد معبرها بلای جان روشندلان همدانی
میرزایی افزود: در استان همدان برخلاف سایر استانهای کشور چراغراهنمای گویا وجود ندارد و در وسایل حملونقل عمومی این امکان تعبیه نشده است و این موضوع تاکنون آسیبهای زیادی به نابینایان وارد کرده است.
وی ضمن اشاره به مشکلات این قشر از جمله اشتغال، عبور و مرور آموزش گفت: در برخی پیادهرویهای همدان بساط حراجی فروشیها باعث شده که نابینا نتوانند از خطوط بریل بهرهمند شوند و مجبور شوند به خیابان بروند که آسیب زا و خطرناک خواهد بود.
میرزایی در ادامه صحبتهای خود، مهمترین مشکل روشندلان استان همدان را ضعف آموزشی و نامناسببودن زیر ساخت آموزشی و تحصیلی به این افراد در شهرستان و روستاهای استان همدان دانست و افزود: در استان همدان روشندلان آموزش خاصی در خصوص جهتیابی و نقشهخوانی ندیده و حتی امکان تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی را ندارند.
رئیس انجمن روشندلان با بیان اینکه متأسفانه در چند سال اخیر حق بیمهای به افراد روشندل پرداخت نشده و حتی این افراد اطلاع ندارند که عضو چه پوشش و بیمه قرار دارند، تصریح کرد: به دلیل وجود برخی چالشها تنها دو درصد روشندلان استان همدان سواد خواندن و نوشتن دارند
میرزایی با بیان اینکه در حال حاضر فقط ۷۸۰ هزار تومان برای افراد روشندل تحت پوشش بهزیستی پرداخت میشود؛ خاطرنشان کرد: با تورم موجود در جامعه، این مبلغ کفاف مخارج زندگی درمان این افراد را نمیدهد.
وقتی روشندلان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش دیده نمیشوند
ورزشکار روشندل و موفق استان همدان به خبرنگار مهر گفت: تاکنون ۱۳ مقام جهانی و آسیایی در رشتههای ورزشی کسب کرده و یکبار نیز در مسابقات پارالمپیک ریو سال ۲۰۱۶ شرکت کردم.
حمید اسلامی ضمن اشاره به کسب مدال طلا مسابقات ۲۰۰۴ جوانان گفت: اعتقاد دارم معلولیت محدودیت نیست و با تمام وجود برای رسیدن به اهدافم تلاش خواهم کرد.
روشندلان را ببینیم!
این ورزشکار موفق همدان ضمن گلایهمندی از ارگانهای مختلف در خصوص عدم استفاده از معلولین در مشاغل مختلف گفت: در آزمون اخیر استخدامی آموزشوپرورش علیرغم قبولی تعدادی از روشندلان، متأسفانه این افراد مورد تأیید سازمان آموزشوپرورش قرار نگرفتند.
اسلامی گفت: بسیاری از روشندلان که تحصیلات عالی دارند در حال حاضر بیکار هستند و این موضوع سبب شده که از لحاظ معیشتی و ازدواج مشکل داشته باشند.
این ورزشکار همدانی با بیان اینکه زیر ساخت خاصی برای افراد نابینا در خیابانها در نظر گرفته نشده است، اذعان کرد: متأسفانه در سراسر ایران زیر ساخت مناسب ورزشی از جمله زمین خاکی برای افراد روشندل در نظر گرفته نشده است.
اشتغال ما جایی در برنامه ریزی ها ندارد
یکی از روشندلان همدانی که در گفتگو با خبرنگار مهر درخواست عدم انتشار نام خود را داشت، با بیان اینکه ما در هیچ برنامه ریزی ای دیده نمیشویم، گفت: اشتغال ما جایی در برنامه ریزی ها ندارد، مسئولین ارشد استان همدان مادام از اشتغال و سامانههای مختلف آن صحبت میکنند اما هیچ برنامه ریزی ای برای اشتغال ما ندارند و گویی ما را نمیبینند.
روشندلان همدانی این روزها همچنان چشم انتظار هستند تا زیرساختهای شهری، زیرساختهای شغلی و تمامی هرآنچه که سد راه آنها شده است، برداشته شود… مسیرهایی که شاید برای من و شما ممکن باشد اما برای روشندلان سدمعبرهایی از جنس نرسیدن است…
زمان آن رسیده تا مسئولین استان همدان، قوانین حمایت از حقوق معلولان را مطالعه و تمامی توانیابان به ویژه روشندلان را در برنامه ریزی های شهری، سیاست گذاریهای شغلی و… با چشم دل و چشم سر ببینند!